Våra projekt och aktiviteter

Prinsparets stiftelse arbetar med starkt driv och stor vilja att förändra. Verksamhetsområdena utgår från Prinsparets två hjärtefrågor.

Skolmaterial Lajka

Den kostnadsfria utbildningsplattformen Lajka har skapats av Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse, för att Sveriges skolor lättare ska kunna prata om vardagen på nätet.

Superentreprenörer

Många av världens främsta entreprenörer har dyslexi vilket kan tänkas bero på dyslektikers annorlunda sätt att tänka. Genom att porträttera svenska entreprenörer med dyslexi i form av videoinspelade intervjuer vill Prinsparets Stiftelse informera samhället om typiska dyslexiförmågor samt motivera dyslektiker till att nå sin fulla potential.

Nej till näthat

#nejtillnäthat samlar organisationer, företag och enskilda individer som redan arbetar, eller vill arbeta, mot näthat och bli fanbärare i ett gemensamt lösningsfokuserat upprop.

Dyslexialands bokklubb

På Facebook har Dyslexialand startat upp en bokklubb tillsammans med ljudboksföretaget Storytel. Klubben syftar till att minska barriärerna mellan dyslektiker och bokvärlden genom att erbjuda en gratis testperiod hos Stortyel där medlemmarna kan lyssna på ett stort utbud av ljudböcker.

#viberättar – en rapport om näthat, dess konsekvenser och lösningar

#viberättar är stiftelsens initiativ dit barn och unga anonymt kan berätta om självupplevd utsatthet på nätet. Genom projektet fick Stiftelsen in dryga hundratalet berättelser som vittnar om olika typer av utsatthet, allt från utanförskap till grova hot och trakasserier.

#viberättar

I kölvattnet av Metoo blev det tydligt att barn och ungas röster föll mellan stolarna, inte minst när det gäller berättelser om utsatthet i nätvardagen. Stiftelsen startade därför initiativet Vi berättar där barn och unga anonymt kan lämna sin berättelse om självupplevd utsatthet på nätet.

Samarbete med Arla

Under november 2019 och januari 2020 hittar ni ett viktigt budskap från oss på stiftelsen  på Arlas mjölkpaket. Vår förhoppning är att fler, och framförallt fler familjer, ska lättare kunna diskutera sådant som berör nätvardagen samtidigt som de kanske sitter i frukostbordet och ser våra tips och samtalsstartare framför sig på mjölkkartongen.

Handbok för nätföräldrar

Handbok för nätföräldrar är ett initiativ från BRIS och Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias Stiftelse. Boken syftar till att stötta dig som förälder att prata med ditt barn om tillvaron och vardagen på nätet.

I en värld utan dyslexi

En fördel med att vara dyslektiker är bland annat att man har en tendens att tänka utanför boxen, något som kan vara till fördel om man exempelvis är uppfinnare eller innovatör. Prinsparet Stiftelse har tagit fram en serie med sex sketcher som visar på dyslektikers betydelsefulla åstadkommande. Vi lyfter bland annat Steve Jobs, grundare till Apple, Thomas Edison som uppfann glödlampan och Benny Andersson, medlem i ABBA.

Dyslexialands flagga

Dyslexialand

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse har byggt upp Dyslexialand, ett land fyllt med inspiration och motivation. Här bor det fullt av personer som nått stor framgång både trots sin dyslexi, men främst tack vare sin dyslexi. Det är bland andra Loa Falkman, Anitha Schulman, Paolo Roberto och Helene Tursten.

Jakten på Likes

Hela 70 procent av dagens barn och unga vill prata med vuxna om livet på nätet, men många vuxna saknar kunskap och förståelse om just sociala medier. Podden Jakten på Likes riktar sig till föräldrar som vill veta allt om de sociala plattformar där barn och unga befinner sig.