Jakten på Likes

Hela 70 procent av dagens barn och unga vill prata med vuxna om livet på nätet. De flesta avstår dock då många vuxna saknar kunskap och förståelse om just sociala medier. Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse jobbar för att barn och vuxna enklare ska kunna prata med varandra om nätet. Som en del av det arbetet har Stiftelsen gjort podcasten Jakten på Likes. Podden  riktar sig till föräldrar som vill veta allt om de sociala plattformar där barn och unga befinner sig.

Prinsparet medverkar själva i det första avsnittet där de öppenhjärtigt delar sina tankar om näthat, men även om hur vi alla måste hjälpas åt för att bidra till ett tryggare nätklimat. Lyssna på avsnittet här

Många spännande gäster

Nätjuridik, bekräftelse och näthat är bara några av ämnena som diskuteras. Bland annat får vi hjälp av civilrättsprofessorn Mårten Schultz att reda ut vad som är olagligt på nätet. Vi pratar med psykologen Jenny Klefbom om det finns ett samband mellan riskfylld exponering på nätet och människans behov av bekräftelse. Dessutom får vi lyssna till hur vloggfenomenet Kaily tacklar det dagliga näthatet och vad Johanna Nylander från dataspelsbranschen anser om att begreppet ”rejpa” är frekvent förekommande i dataspelsvärlden.

Sist men inte minst reder vi ut begrepp som dickpicks, varför Snapchat streaks känns som kärlek och om föräldrar har rätt att följa sina barn på Instagram.

Vår förhoppning är att lyssnarna ska få kunskap och redskap som gör det lättare att prata om sociala medier med sina barn. Förhoppningsvis lyckas vi även väcka en gnutta nyfikenhet, snapchat är faktiskt ganska festligt!

Programledare är Isa Gavlan och Linnea Holst. Producent Katarina Andersson.

Klicka här för smakprov från podden