#viberättar

#viberättar är en sajt för alla barn och unga som varit med om något som inte känns ok på nätet. Har du blivit utsatt för hat, hot, kränkningar, trakasserier eller något annat jobbigt? Här kan du berätta din historia. Du är inte ensam och det är helt anonymt. Genom din historia hjälper du oss att få vuxna och hela samhället att förstå hur det kan vara på sociala medier och på nätet, så att vi kan arbeta för förändring. Samtidigt hjälper du andra som också varit med om jobbiga saker att förstå att de inte är ensamma.


Här kan du även läsa och lyssna på tips och råd från experter, vända dig till organisationer för hjälp, rådgivning och någon att prata med.  Alla berättelser kommer att sammanställas i en rapport tillsammans med förslag på hur vi kan skapa ett tryggare och schysstare internet. Tillsammans är vi starka och genom din berättelse kan vi ta första steget mot en schysstare nätvardag.

Tack för att du berättar!

Dela din berättelse!

Helt anonymt

Din historia

ålder

könsidentitet

6 berättelser...

avatar

Tjej, 15 år

Alla i min klass startade en gruppchatt och där la dom ut pinsamma bilder som dom hade smygfotograferat mig när jag åt. Dom la ut bilder där och skrev ”hora”, ”fitta”, ”fula gris”. Jag kunde inte sova på jätte länge

ruta
avatar

Tjej, 16 år

Jag har aldrig fått ”näthat” själv men min bästa vän har fått det pga hennes hudfärg och religion.

ruta
avatar

Tjej, 16 år

Jag var tvungen att stänga ner alla mina konton på snap och instagram pga allt hat och kommentarer…

ruta
avatar

Tjej, 15 år

Det finns en norm i samhället att man ska vara stark och inte bry sig när någon hatar eller skriver något elakt. Men innerst inne tror jag alla bryr sig och det gör ont även om man inte vill erkäna det. Ett stort problem är just att man alltid ska låtsas som att det inte spelar någon roll när det faktiskt gör det.

ruta
avatar

Tjej, 17 år

Sociala medier kan kännas väldigt ensamt och exkluderande ibland speciellt när man ser att vänner eller personer man känner är ute och gör något tillsammans och man är själv inte bjuden.
Det är inget fel att lägga ut saker när man har roligt men vi borde bli bättre på att tänka på hur vi gör det och att vissa kan ta illa upp och känna sig utfrysta.

ruta
avatar

Tjej, 13 år

När jag var ungefär 10 år, så hade jag precis börjat med instagram. Det var då väldigt populärt att skriva många hasthags på sina bilder man la ut, så som typ; #picture #cool osv.. Men den skolan jag gick i då (mina klasskompisar alltså) mobbade mig sen förskoleklass till typ 4,(tillslut så bytte jag skola) och de skrattade alltid när jag la ut nya bilder och skämtade bara för att retad inför mig och sa; ska du ha mer hasthags nu eller, vad är nästa hasthags osv.. och hånflina åt mig.

ruta

Visa 6 till...


Behöver du prata med någon som förstår?

Ibland kan det vara bra att prata med någon som kan lyssna och stötta.

BRIS finns utbildade kuratorer som stöttar barn i utsatta situationer. Du kan prata med dem via chatt, mejl och samtal samt ställa dina frågor deras forum.

Hos Tjejzonen får tjejer stöd. Du kan chatta, hitta värdefull information eller ansöka om att få egen storasyster att prata med.

Under Kevlaret riktar sig till killar. De erbjuder stödchatt, forum och massor av viktig information om bland annat psykisk ohälsa och machonormen.

Killfrågor.se kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Chatten är öppen från klockan 19.00-21.00 söndag till torsdagskvällar.


Prinsessan Sofia om #viberättar

Se Prinsessan Sofia berätta om kampanjen och hör henne och några av våra experter prata om hur vi kan skapa en bättre och tryggare nätvardag för barn och unga.


Jag lånar ut min röst

Barn och unga har rätt att höras och bli tagna på allvar. Under #jaglånarutminröst lyfter kända och okända personer berättelser från barn och ungas nätvardag. Genom att visa hur verkligheten ser ut tar vi ett första steg mot ett schysstare och tryggare internet.


Vad säger barn och unga?


Vad säger Barn- och elevombudet?


Vad säger barnadvokaten?


Vad säger Facebook?


Vad säger organisationerna?


Vad säger polisen?


Vad säger psykologerna?


Frågor och svar