#viberättar

#viberättar är en sajt för alla barn och unga som varit med om något som inte känns ok på nätet. Har du blivit utsatt för hat, hot, kränkningar, trakasserier eller något annat jobbigt? Här kan du berätta din historia. Du är inte ensam och det är helt anonymt. Genom din historia hjälper du oss att få vuxna och hela samhället att förstå hur det kan vara på sociala medier och på nätet, så att vi kan arbeta för förändring. Samtidigt hjälper du andra som också varit med om jobbiga saker att förstå att de inte är ensamma.


Här kan du även läsa och lyssna på tips och råd från experter, vända dig till organisationer för hjälp, rådgivning och någon att prata med.  Alla berättelser kommer att sammanställas i en rapport tillsammans med förslag på hur vi kan skapa ett tryggare och schysstare internet. Tillsammans är vi starka och genom din berättelse kan vi ta första steget mot en schysstare nätvardag.

Tack för att du berättar!

Dela din berättelse!

Helt anonymt

Din historia

ålder

könsidentitet

6 berättelser...

avatar

Tjej, 17 år

Under min hela uppväxt så har jag blivit mobbad på grund av min hudfärg. Både i klassrummet och utanför mitt hem. Eleverna i min klass kallade mig N ordet och kastade linjaler och suddgummi på mig och lärarna sa ingenting. Blev slagen, sparkad och spottad pågrund utav min gud färg. Sprang hem från skolan varje dag för att jag var så rädd för att samma kille som alltid mobbade mig skulle dra mig i mitt afro hår från skolan och hela vägen hem igen och att människor runt om kring inte skulle reagera igen. I nian så kan man tänka sig att det hade lugnat sig tills att vi var på en föreläsning och under föreläsningen kunde man kommentera genom sin mobil så att det kom upp på en stor skärm bland elever och lärare och så kom det…. ”vit makt, n**** slakt” och ingen sa något förutom en lärare som sa att jag skulle går vidare och ignorera det.

ruta
avatar

Tjej, 20 år

Skulle på middag hos min första pojkvän och hade frågat han om hans släkt var okej med att han tog hem en mörkhyad tjej (hur sjukt att ens behöva fråga!!!!) men då sa ju han självklart och sedan på en middag med han släkt så slängde hans farfar ut sig har vi några N****bollar här och kollar sedan på mig

ruta
avatar

Tjej, 17 år

Hade varit bortrest och var på Arlanda påväg hem och skulle ta bussen hem. När jag kliver på bussen och blippar mitt kort så blippar det rött, det va då jag kom på att mitt busskort gått ut under resans gång. Jag frågar snällt om jag möjligtvis får gå på gratis så att jag kan ladda om mitt busskort när jag kommer till Märsta station men då säger busschauffören nej… jag frågar igen och argumenterar lite lätt i hopp om att få åka gratis. Han vinner och det slutar med att jag köper sms biljett ändå. Två stationer senare kommer en blond flicka på bussen ska troligtvis till skolan.

Hon frågar precis samma sak som jag hade frågat två stationer tidigare. Skillnaden är bara att hon fick gå på gratis utan några protester.

ruta
avatar

Tjej, 17 år

Jag kom till skolan i mitt arfrohår. Något jag mycket sällan gör då jag har vuxit upp till att bli riktigt osäker med det.

Då får jag som alltid om jag kommer med håret utsläppt en hel del kommentarer.

Min musiklärare kallar mig dock för mikrofon.

ruta
avatar

Tjej, 18 år

Jag kan inte räkna på fingrarna hur många gånger mina 3 små syskon ringt mig i tårar och frustration efter att ha blivit kallad det ena och andra rasistiska glåpordet. På stan, på stranden, i affären och på den plats som ska vara den tryggaste för ett barn, i skolan. Detta sätter sig så djupt i mina och deras själar. Rasism dödar. Den äter upp en inifrån.

ruta
avatar

Tjej, 20 år

Att vara den enda svarta tjejen i klassen är inte enkelt, man befinner sig ständigt i situationer där man måste förklara sig själv. Jag var inte mobbad, men min hudfärg var något man skulle göra narr av.
Varför är du så mörk? jag minns blickar där man tittade på min hudfärg som om den vore äcklig, eller kunde färg av sig. Anndra situationer när kompisarna från klassen kom tillbaka från solsemstern med en solbänna skulle jämföra sin hudfärg med min hudfärg och skratta för att jag var fortfarande mörkare.

ruta

Visa 6 till...


Behöver du prata med någon som förstår?

Ibland kan det vara bra att prata med någon som kan lyssna och stötta.

BRIS finns utbildade kuratorer som stöttar barn i utsatta situationer. Du kan prata med dem via chatt, mejl och samtal samt ställa dina frågor deras forum.

Hos Tjejzonen får tjejer stöd. Du kan chatta, hitta värdefull information eller ansöka om att få egen storasyster att prata med.

Under Kevlaret riktar sig till killar. De erbjuder stödchatt, forum och massor av viktig information om bland annat psykisk ohälsa och machonormen.

Killfrågor.se kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Chatten är öppen från klockan 19.00-21.00 söndag till torsdagskvällar.


Prinsessan Sofia om #viberättar

Se Prinsessan Sofia berätta om kampanjen och hör henne och några av våra experter prata om hur vi kan skapa en bättre och tryggare nätvardag för barn och unga.


Jag lånar ut min röst

Barn och unga har rätt att höras och bli tagna på allvar. Under #jaglånarutminröst lyfter kända och okända personer berättelser från barn och ungas nätvardag. Genom att visa hur verkligheten ser ut tar vi ett första steg mot ett schysstare och tryggare internet.


Vad säger barn och unga?


Vad säger Barn- och elevombudet?


Vad säger barnadvokaten?


Vad säger Facebook?


Vad säger organisationerna?


Vad säger polisen?


Vad säger psykologerna?


Frågor och svar