Vad håller vi på med?

Drygt ett år har gått sedan Stiftelsen slog upp portarna. Mycket har hänt sedan dess, här berättar vi varför vi gör som vi gör.

Stiftelsen har genomfört två projekt som vi är extra stolta över. För det första hade vi ett symposium på slottet dit vi bjöd in barn och unga att arbeta med temat ”Så vill vi att vuxna pratar med oss om nätet”. För det andra har vi spelat in podcasten Jakten på Likes. Podden görs i samarbete med näthjältarna Isa Galvan och Linnea Holst och syftar till att underlätta för föräldrar och barn att prata med varandra om nätet. Lyssna här.

Varför gör vi detta?

När Stiftelsen startade träffade vi en massa personer som är riktigt bra på det här med nätet. Vi träffade organisationer, forskare, jurister, psykologer, poliser, kuratorer, representanter från olika myndigheter, företag, journalister och lärare. Syftet var att skapa en objektiv bild av problematiken med hat och mobbning på nätet, för att kunna lista ut hur Stiftelsen kan göra som mest nytta. De personer vi träffade var rörande överens om följande: vuxna kan inte lika mycket om nätet och sociala medier som barn och unga.

Jaha, och vad spelar det för roll då?

Jo, det spelar väldigt stor roll. Enligt Internetstyrelsens rapport ”Svenskarna och internet” använder 97 procent av alla 12–15-åringar internet varje dag. 67 procent av alla 2-åringar använder surfplatta. Var femte barn (21 %) i åldern 2-11 år har, enligt föräldrarna, någon gång oroats eller upprörts av något de sett på internet. Andelen som råkar ut för negativa händelser ökar med åldern och var tredje 12-15 åring (36 %) har råkat ut för något på internet som oroat eller stört.

Viktigt att notera i sammanhanget är att barn och unga inte skiljer mellan livet på, och utanför nätet. Därför är det viktigt att föräldrar och/eller andra vuxna finns för barnen i ALLA delar av deras verklighet. Och då är det bra att förstå något sånär hur den verkligheten ser ut. Därför spelar det roll. Och därför driver vi projekt som bidrar till att förenkla för barn och vuxna att prata med varandra om nätet.

Varför ett symposium?

Syftet med symposiet var att kicka igång satsningen med hjälp av ett gäng nätexperter (barn och unga). Från symposiet fick vi med oss massa kunskap och kloka råd som vi nu använder i vårt fortsatta arbete. Bland annat har vi vävt in mycket material från symposiet i podden Jakten på Likes.

Och nu då?

Satsningen på bättre kommunikation fortsätter och i skrivandets stund arbetar vi för att ro iland ytterligare ett projekt som vi hoppas bidrar till fler och bättre samtal. Med bättre kommunikation hoppas vi även bidra till ett tryggare och schysstare internet för våra barn och unga.

Och till dig som undrar vad som händer inom dyslexiområdet. Det händer massor! Håll utkik under våren 🙂

Sist men inte minst, stort tack till alla er som mejlar och berättar era historier. Ni är våra hjältar och era historier gör oss än mer peppade att jobba med våra verksamhetsområden!

Kramar från stiftelsekontoret!

Ps. Här får du Adams och Darins bästa tips på hur vuxna kan prata med barn om nätet