FOTO: Anna Lena Ahlström Kungahuset.se

Alla barn förtjänar att tro på sitt eget värde

Vi är stolta att inviga denna blogg som ska uppmärksamma mobbning och alla dem som drabbas av mobbning. Främst kommer vi att fokusera på näthat och att leva med dyslexi, ämnen som ligger oss båda nära. Bloggen kommer bland annat innehålla gästbloggare och artiklar som vi tycker är viktiga. Varmt välkomna till vår Stiftelse!

Att utsätta en människa för mobbning är hemskt. Att utsätta ett barn för mobbning är fruktansvärt. Ord sårar inte bara för stunden och slag gör inte bara ont i ett ögonblick. Mobbning ger sår som för många varar hela livet. Vi kan inte förstå vad alla går, eller har gått igenom, men vi har båda upplevt näthat. Det har gett oss en förståelse och en drivkraft att arbeta med frågorna och en vilja att hjälpa andra. Hat känns oavsett vem du är och som nyblivna föräldrar känns det viktigare än någonsin för oss.

Varje dag upplever barn runtom i Sverige mycket värre saker än det vi har upplevt. Pikarna, slagen och utanförskapet blir med tiden en ryggsäck som kan knäcka vilken stark rygg som helst. Istället för livsglada lekande barn förvisas de till hörn på skolgården, utan tro på sig själva och utan tilltro till samhället eller de vuxna runtomkring sig.

Det ska inte behöva vara så, och det duger inte bara att ropa på att ”någon” måste göra något. Ansvaret är vårt tillsammans, varje dag, för varje barn.Det är vår skyldighet som vuxna att tala med våra barn, men också att vara goda föredömen.

Därför startar vi Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, för att stärka det goda samtalet, stärka de positiva förebilderna och för att stärka alla barn, både de som mobbas, de som mobbar och de som passivt står vid sidan om. Det goda samhället byggs på goda medborgare. Och goda medborgare kommer från stark självkänsla och tro på sitt eget värde. Inget barn förtjänar mindre än så.