© 2017 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Filip Poon

Min tid i skolan var som alla andras, jag lekte på rasterna, gick till lektionerna och var väl lite av klassens pajas kanske. Jag hade väldigt mycket spring i benen. Samtidigt har jag haft svårt med att läsa och skriva sedan barndomen. I sexan fick jag diagnosen dyslexi.  Det var mamma som tyckte att något inte var riktigt rätt, jag hängde inte med i läsandet och skrivandet och då fick jag göra min utredning.

Jag var superlångsam

Jag behövde mer tid när jag skrev prov och gjorde läxor. Jag var så långsam på att skriva och kunde verkligen fixera vid ord som jag inte förstod och inte kunde stava till. Jag har inte jättegrov dyslexi men jag var superlångsam och det är lätt hänt att man känner sig lite dum, men man ska inte göra det!

Jag fokuserade på grejer jag tyckte om

Jag accepterade dyslexin rätt snabbt och valde att istället för att lägga tyngd och energi på att läsa och skriva, som jag tyckte var svårt, jobbigt och faktiskt rätt tråkigt, så fokuserade jag mer på grejer jag tyckte om. Matematik, NO och i mitt fall då till slut matlagning. Idag driver jag eget, har youtubekanal med fokus på matlagning och jobbar med Markus Aujalay på hans restaurang, förra året tog jag också ett OS-guld i matlagning tillsammans med mitt team så man kan säga att det har gått bra. Det är så sjukt kul att kunna arbeta med det man tycker om och att få vara kreativ.

Det finns många världar där ute

Jag hoppas att medvetenheten om dyslexi ökar. Man behöver inte se det som ett handikapp, det är bara en försvåring i läs och skrivvärlden, men det finns så många världar där ute. Jag hittade matlagningsvärlden som jag älskar, så det gäller att hitta sin egen värld och det man är bra på, läs och skrivvärlden är inte allt.

Vi blir bra på annat

Många med dyslexi har svårt att läsa och skriva och då kanske vi finner det naturligt att dra oss tillbaka på just det området.  Men, vi blir bra på annat istället. Kanske blir vi grymma på matte eller NO, eller dras mer åt det kreativa hållet. Dyslexin har guidat mig mot matlagning och det kreativa.

Följ ditt hjärta

Till er barn och unga med dyslexi vill jag säga, se inte dyslexin som ett handikapp och låt dig inte påverkas av vad andra tycker och tänker. Följ din egen väg och gör det ditt hjärta vill till 100%.