
Rapport från studiebesök i Seattle, mars 2025
Under tre intensiva dagar i mars var Prinsparets Stiftelses generalsekreterare Helene Öberg, verksamhetschef för dyslexiområdet Micaela Jonsson och projektledare Matilda Westerman i Seattle. Syftet med resan var att öka vår strategiska kompetens för att vara ledande inom barns rättigheter och innovativa AI-lösningar kopplade till våra verksamhetsområden – dyslexi med fokus på barns rättigheter samt trygghet på nätet. Med på resan hade vi vår instiftare Prins Carl Philip samt representanter från universitet, forskningsinstitut, myndigheter och tankesmedjor för att bredda kunskapen om den snabba AI-utvecklingen och bygga relationer mellan viktiga aktörer inom våra områden.
En första dag i böckernas tecken
Resans första dag var fylld av spännande möten och intryck. Vi inledde besöken hos Hamlin Robinson School, en skola för elever med dyslexi och språkstörning. Vi fick besöka ett av skolans två (!) bibliotek och ta del av hur bibliotekarierna arbetar med barnens läslust. De lyfte särskilt fram vikten av att låta eleverna möta olika typer av böcker.
Besöket fortsatte in i klassrummen där vi fick möta elever som vittnade om vilken betydelse det haft för dem att komma till en skola där de äntligen får lära sig läsa ordentligt – tack vare rätt metoder. Skolans medarbetare presenterade metoder de använder och pratade om vikten av att låta elever få lyckas. De hade ett spännande arbetssätt med bokstäver och ord som vi ser fram emot att lära oss mer om. Med oss från besöket har vi också elevernas egna berättelser om vilken framgångsfaktor det är att hamna i en miljö där skolan förmår ta till vara barnens styrkor och att få vara stolt och känna självförtroende.
Dagen fortsatte sen hos Amazon Web Services (AWS), en aktör som började med att sälja böcker och som idag tillhandahåller många plattformar där barn är användare. Hos dem pratade vi bland annat om hur föräldrar kan prompta AI för att användas som stöd till barn med olika inlärningssvårigheter. AWS resa som företag väcker också viktiga tankar om att allt är under förändring och utveckling. Vilka företag finns det nu som är på en resa som kan leda fram till att de blir en otroligt viktig aktör i frågor som knyter an till barns trygghet på nätet eller skapar förutsättningar för en mer inkluderande utbildning?



En heldag om AI: s betydelse för inkludering och trygghet
Resans andra dag tillbringades hos Microsoft i Redmond. Vi besökte deras utbildningscenter samt center för cybercrime.
Under dagen fick vi ta del av många spännande programpunkter och samtal.
Något vi verkligen tar med oss var Microsofts globala tillgänglighetsdirektör, Janny Lay-Flurries presentation som handlade om hur Microsoft arbetar för att göra skola och arbetsliv mer tillgängligt med hjälp av AI. Vi fick bland annat veta att Microsoft har tagit ställning för att deras tekniska tjänster/hjälpmedel ska vara tillgängliga utan krav på diagnos. Det är särskilt viktigt i USA där det är kostsamt att utreda och få en diagnos.
Vi diskuterade bland annat hur man kan få till tekniska lösningar för högskoleprovet och andra provtillfällen och examinationer i högre utbildning, för att öka inkludering och tillgänglighet men ändå pröva kunskapsnivå. Frågan om tillgänglighetsanpassade prov i alla årskurser är viktig för oss i Prinsparets Stiftelse och något vi arbetar vidare med.
Microsoft Digital Crimes Unit (Cybercrime Center) som berättade om sitt brottsbekämpande arbete online. Cybercrime är den tredje största ekonomin i världen, efter USA och Kina. Den typen av brottslighet drabbar även barn och barns data, och är en viktig aspekt av barns trygghet på nätet.



Forskning och barnrätt i fokus under resans sista dag
Sista dagen av resan inleddes med ett besök vid University of Washington
Under vårt besök på universitetet fick vi träffa forskare och professorer som brinner för precis samma perspektiv på AI, barn och deras rättigheter, som Prinsparets Stiftelse gör.
Samtalet berörde hur design kan användas för att främja kreativitet och utveckla barns sociala förmågor – men att design i många fall istället används för att öka intäkter för företag som erbjuder barnen tjänster och spel.
Vi pratade om åldersgränser och skärmförbud, och att det sällan går att stoppa barn om de tycker något är spännande. Barn och unga kommer att hitta ett sätt använda tekniken och dess innehåll och därför krävs det att vuxna antar ett ansvarsfullt förhållningssätt som utgår från att barn kommer att vara användare – vare sig vuxna vill det eller ej.
Tillbaka i Sverige fortsätter vi dialogen med University of Washington, eftersom det finns flera gemensamma nämnare mellan deras forskningsområden och våra prioriteringar.
Ett sista stopp för resan var hos Mojang som äger Minecraft. Hos dem pratade vi om vårt läsfrämjande spel i Minecraft Education – Dexi Ville, men också deras satsningar på utbildande spel med fokus på trygghet på nätet.



Några av våra slutsatser från resan är:
- AI skapar otroliga möjligheter för en mer likvärdig utbildning och inkludering i samhället.
- Cybercrime handlar också om barn och barns data, det är inte bara ett vuxenvärldsproblem.
- Vikten av att lyssna på barns röster och designa tjänster och produkter med medvetenhet om att barn kommer att använda dem.
- Barn är själva kloka och det finns mycket att vinna på att använda co-design som metod i produktutveckling.
- AI innebär stora omställningar och tjänster, produkter och företag kommer genomgå förändringar där det är viktigt att barns rättigheter får utrymme.
- Det finns stor potential i att vara där barn är, som i spelvärlden, för att prata och utbilda i svåra och viktiga frågor.
Vi är så tacksamma för fina dagar, intressanta samtal och alla nya kunskaper och relationer resan skapade. Vi ser fram emot att använda våra nya kunskaper och ta till vara relationerna för vårt arbete med alla barns rätt att vara sig själva.
Med på resan var:
H.R.H. Prince Carl Philip
Anders Söderholm, Royal Institute of Technology
Ann-Therése Enarsson , Futurion – the think tank for future worklife
Birgitta Bergvall-Kåreborn , Luleå University of Technology
Eino Örnfeldt, the Swedish Council for Higher Education
Helene Öberg, The Prince Couple’s Foundation
Jannike Åhlgren , RISE, Research Institutes of Sweden
Jan-Olof Lind, Swedish Agency for the Media
Jennica Andersson , Microsoft Sweden
Joakim Nejdeby , Linköping University
Johan Kaarme , The Swedish Association of Local Authorities and Regions (SALAR)
Kate Maxwell , Microsoft
Mathias Sundin, Warp News
Matilda Westerman , The Prince Couple’s Foundation
Max Petzold, Gothenburg University
Mia Forsäng, Microsoft Sweden
Micaela Jonsson, The Prince Couple’s Foundation
Olivier Desquesses , Microsoft
Sandra Elvin , Microsoft Sweden






