Prinsparets Stiftelse lanserar Nätet och demokratin på Lajka

Brukar du dela med dig av dina åsikter i sociala medier? Källgranskar du inläggen du delar vidare i ditt flöde?

Det är två exempel på frågor som Wany Bahati, Arnaud Murengezi och Kevin Murengezi, även kända som Örjan, Bosse å Mange, ställer till högstadie- och gymnasieungdomar i två kortfilmer för Prinsparets Stiftelse. I filmerna, som handlar om kopplingen mellan sociala medier och demokrati, och som särskilt fokuserar på näthat och källkritik, medverkar även Myndigheten för psykologiskt försvar samt Polisens grupp mot demokratihotande brottslighet. Till filmerna, som publicerades i november på Stiftelsens skolplattform Lajka, hör ett lektionsmaterial med diskussionsfrågor med koppling till grund- och gymnasieskolans läroplaner.

Kim Waller är generalsekreterare på Prinsparets Stiftelse. Hon säger ”Nätet och sociala medier innebär fantastiska möjligheter och är självklara plattformar för barn och unga att delta i demokratiska samtalet, exempelvis genom att ta del av information från hela världen, eller genom att uttrycka sig i bild, film eller text. Med detta projekt vill vi lyfta hur unga själva resonerar kring sitt användande av sociala medier, och hur de kopplar det till vår demokrati.”

Filmerna är framtagna i samarbete med Skandias stiftelse Idéer för livet. Idéer för livet är huvudpartner till Prinsparets Stiftelse och har sedan 2019 stöttat arbetet för en tryggare nätvardag.

“Det är viktigt att unga förstår hur en demokrati fungerar och är delaktiga i den. Samtal om demokrati och sociala medier, källkritik och näthat behövs. För Idéer för Livet är det viktigt att bidra till att fler unga får lära sig mer om demokratiska värderingar – på nätet såväl som utanför”, säger Stina Liljekvist, ordförande för Idéer för livet.

Wany, Arnaud och Kevin säger att det var självklart för dem att samarbeta för en tryggare nätvardag. Som TikTok-stjärnorna Örjan, Bosse å Mange, har de själva sett hur viktigt det är att tänka efter en eller två gånger innan man publicerar något.