Skolmaterial ska öka förståelsen för HBTQI+-ungdomars utsatthet online

HBTQI+-ungdomar är mer utsatta i vårt samhälle idag, såväl på som utanför nätet. För att motverka det behövs kunskap och medvetenhet om utsattheten och hur vi arbetar för att stoppa den, och det redan i tidig ålder. För att stötta skolorna i sitt arbete med HBTQI+-frågor har Prinsparets Stiftelse nu, i samarbete med Regnbågsfonden och läraren Emelie Hahn, tagit fram modulen “Från hat till hopp” med lektionsmaterial att använda direkt i klassrummen. 

Enligt Folkhälsomyndigheten är det vanligare att unga HBTQI+-personer upplever begränsningar i sina liv än andra och i en rapport av MUCF framkommer det att mindre än en tredjedel HBTQI+-unga upplever god psykisk hälsa. Hos MUCF ser vi också att unga HBTQI+-personer är mindre trygga än andra i hemmet, i kollektivtrafiken, på offentliga platser och på internet och de utsätts oftare för mobbning, hot och misshandel. Nätet kan verka som ett stärkande forum för unga HBTQI+-personer, där de kan möta andra och hitta sammanhang, men det är också forum där kränkningar, hat och hot sprids. För att möta utsattheten och minska den behöver kunskap spridas och där spelar skolan en viktig roll. 

-Regnbågsfonden strävar efter att stärka HBTQI+-personers rättigheter och levnadsvillkor globalt, och en viktig del av detta arbete handlar om utbildning och ökad medvetenhet. Genom att skapa den här modulen tillsammans med Prinsparets Stiftelse kan vi bidra till att förse lärare och utbildningsinstitutioner med de verktyg de behöver för att skapa inkluderande och trygga miljöer för alla elever, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, säger Dee Omar, Insamlings- och påverkningsansvarig hos Regnbågsfonden. 

Prinsparets Stiftelse har sedan länge engagerat sig i barns och ungdomars välmående och arbetar aktivt för att förebygga utanförskap och mobbning – med särskilt fokus på utsatthet online. De driver sedan flera år tillbaka skolplattformen Lajka, en sajt med material om trygghet på nätet anpassad från förskolan till gymnasieskolan – på vilken modulen kommer finnas tillgänglig.  

-Den här modulen är ett viktigt tillskott på plattformen Lajka. Vi vet att unga HBTQI+-personer är särskilt utsatta och att bidra med material till skolor för att motverka fördomar och öka inkludering är därför otroligt angeläget. Genom samarbetet med Regnbågsfonden och Emelie Hahn har vi kunnat skapa ett material som inte bara lyfter HBTQI+-personers erfarenheter, utan även kommer kunna stärka skolans förmåga att arbeta med inkludering och respekt, säger Helene Öberg, generalsekreterare på Prinsparets Stiftelse.  
 
Modulen, som syftar till att öka förståelsen för de utmaningar som HBTQI+-ungdomar möter, och samtidigt stärka deras självkänsla och trygghet i skolmiljön, finns tillgänglig kostnadsfritt på plattformen Lajka. Modulen innehåller verktyg för lärare för att hantera HBTQI+-frågor och motverka diskriminering.  
 
Du hittar modulen på: lajka.prinsparetsstiftelse.se