Prinsparets Stiftelse på Bokmässan

Förra veckan deltog Prinsparets Stiftelse på Bokmässan i Göteborg. Vi deltog i seminarium, träffade såväl nya som gamla kontakter och arrangerade själva ett seminarium tillsammans med bland annat Riksdagens Talman. Som vanligt var det intensiva, roliga dagar och i den här nyhetsposten vill vi dela våra höjdpunkter.  

Vi anlände till Bokmässan på torsdagen och stod i en gemensam monter tillsammans med Mobile Stories och Malmö stad. Det var värdefullt att få dela monter med andra eldsjälar, lära av varandra samt knyta kontakter med fantastiska aktörer. 

Medverkan inleddes med att vår verksamhetschef Essi Alho fick möjlighet att presentera Dexi Ville – vårt läsfrämjande spel i Minecraft Education i montern. Många stannade och lyssnade på presentationen, ställde frågor och visade intresse för spelet. Så kul! Visste du att sedan spelet lanserades i maj, har det laddats ner ca 10 000 gånger/dag världen över?  

Utöver Dexi Ville och vår dyslexiplattform Dexi, kunde man även få information om Stiftelsen i montern tillsammans med information om vår skolplattform Lajka och vår senaste rapport “Ord som sårar”. Vi hade även med några rykande färska exemplar av kortspelet “Nätet och Demokratin” som lanserades under torsdagen. 

På eftermiddagen på torsdagen medverkade Essi i Hegas förlags seminarium “Hur likvärdig är den skärmfria skolan?” 

Under samtalet diskuterades skollagen och huruvida en skärmfri skola kan vara likvärdig för alla. 
 
Essi lyfte särskilt vikten av att inte sätta skärm eller pärm emot varandra utan se dem som kompletterande komponenter för att stötta elever i sitt lärande. Hon menade även att man måste se till vad barn gör på sina skärmar inte till skärmarna i sig. Idag utgår vi ofta från att skärm innebär sociala medier eller liknande, men i skolsammanhang är det ju skolarbete vi pratar om och inget annat. Vi måste kunna skilja på skärm som hjälpmedel för lärande och skärm som nöje. 

Med i samtalet var även Idor Svensson som är forskare vid Linnéuniversitetet, Helene Kindstedt från Dyslexiförbundet och Elin Ljungvall som är ansvarig för Hegas digitala utgivning. Modererade samtalet gjorde Karin Salmson, redaktör för Hegas förlag. 

Under fredagen arrangerade vi själva seminariet “Nätet och demokratin, hur rustar vi våra elever att bli trygga nätmedborgare?” 

I samtalet deltog Riksdagens talman Andreas Norlén, Barakat Ghebrehawariat, statsvetare och föreläsare, Sladja Mijatovic, rektor på Aniaragymnasiet och Essi Alho, verksamhetschef på Prinsparets Stiftelse. Samtalet modererades av vinnaren av unga journalistpriset 2023, Guuled Mohammed. 

Essi pratade om vikten av att börja arbeta med frågor om demokrati – med fokus på såväl rättigheter som skyldigheter – tidigt. Vi behöver skapa en förståelse för att det som sker online är lika verkligt som det som sker utanför skärmen och får reella konsekvenser. Hon lyfte även ungas möjlighet att påverka som en viktig faktor där vi som vuxenvärld måste bli bättre på att inkludera barn i beslut som gäller dem. 

Talmannen lyfte särskilt att nätet har goda sidor men att det också förstärker negativa tendenser. Han menade att vi i det fysiska rummet har sociala koder och att det borde finnas för nätet också. För att skapa dessa behöver vi prata om önskat agerande online och öka kunskap som utvecklar de sociala koderna.  

Sladja pratade om att vi behöver agera när vi ser folk bete sig illa online. Vi behöver sätta stopp för oönskat beteende snabbt, annars får det ringar på vattnet och sprids och vi måste göra det tillsammans för är vi många som markerar så kan det göra skillnad på riktigt. Bakarat hakade i resonemanget genom att säga att man inte behöver vara utbildad för att kunna bemöta en grupp med specifika åsikter, det viktiga är att agera när någonting inte känns rätt och visa civilkurage.   

Tack Bokmässan för detta år, vi ses igen!