
För att stoppa läskrisen behöver läsinlärningen utgå mer från vad forskningen visar fungerar.
Prinsparets Stiftelse lanserar nu en helt ny översikt av svensk och internationell forskning. Forskningsöversikten är gjord av KIND, Center of Neurodevelopmental Disorders på Karolinska institutet. Översikten sammanställer och sammanfattar det befintliga forskningsläget gällande dyslexi och i materialet finns slutsatser som inte kommer att lämna någon förälder, lärare eller beslutsfattare oberörd. Forskningsöversikten slår fast att tillgången till, evidensbaserad läsundervisning är bristfällig inom svensk skola. Det riskerar att leda till att onödigt många barn utvecklar läs- och skrivsvårigheter samt att barn med dyslexi inte får det stöd de behöver.
”Trots att nära var fjärde 15-åring har svårt med läsförståelse, och så många som en på tio kan ha dyslexi, är okunskapen om vad dyslexi är fortfarande stor och tidiga insatser för läs- och skrivsvårigheter bristfälliga”, berättar Helene Öberg, generalsekreterare på Prinsparets
Stiftelse. ”Det är bakgrunden till att vi gav i uppdrag åt KIND att göra en forskningsöversikt”.
Översikten visar att tidiga insatser med evidensbaserade metoder kan minska risken att lässvårigheterna får negativa effekter på elevernas möjligheter att lyckas i skolan och därmed på deras framtida livschanser –det gäller särskilt för elever med dyslexi.
”För att kunna uppnå ett gott liv för alla med dyslexi behövs både kunskap och engagemang, något vi ser saknas idag men som vi hoppas att vår forskningsöversikt ska bidra med. För många lever med dyslexi, eller andra former av läs- och skrivsvårigheter, kan med rätt stöd och bemötande från samhället överbrygga svårigheterna och minimera utanförskap, något som borde vara en självklar målsättning”, säger Sven Bölte, professor
samt föreståndare för Center of Neurodevelopmental Disorders (KIND) vid Karolinska Institutet.
Rapporten är ett viktigt bidrag för att öka kunskapen om dyslexi och evidensbaserad läsundervisning. Något som i längden kan leda till att färre barn utvecklar lässvårigheter som inte beror på utvecklingsrelaterade orsaker, samtidigt som det säkerställer att elever med dyslexi får det stöd de behöver. Den kan bidra till både ökad förståelse för vikten av evidensbaserad läsundervisning i svensk skola och kunskap om vad som är evidensbaserad läsinlärning.
”Vår slutsats är att det krävs en nationell strategi för dyslexi och lässvårigheter för att överbrygga läskrisen. Vår forskningsöversikt utgör ett viktigt underlag för en sådan strategi. Det är också viktigt att alla aktörer med möjlighet att vara med och bidra till att överbrygga läskrisen ser sin roll i det arbete som krävs, så att det verkligen blir en gemensam kraftsamling med utgångspunkt i forskning”, säger Helene Öberg.
Läs hela rapporten här.
Den 25 juni arrangerar Prinsparets Stiftelse ett seminarium i Almedalen med utgångspunkt i rapporten och vad vi som samhälle kan göra för att överbrygga läskrisen och säkerställa stöd. Läs mer om seminariet här.
Om Prinsparets Stiftelse
Prinsparets Stiftelse grundades 2015 av Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia, med uppdraget är att främja trygghet på nätet för barn och unga samt arbeta för dyslexi med fokus på barns rättigheter. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva. Stiftelsens arbete syftar till att barn och unga ska må bra i skolan, på fritiden och på nätet. Arbetet sker inom våra verksamhetsområden där vi bland annat bidrar med kunskapsspridning samt genom att vara en samlande kraft.
För mer information kontakta
Malin Säflund, 0735 36 37 86, malin.saflund@prinsparetsstiftelse.se