Nätdetektiver sökes – Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Du är här:

Tryggare nätvardag

|

Nätdetektiver sökes

Nätdetektiver sökes

En viktig del av arbetet på en tidningsredaktion är att kolla källor, alltså om den information man fått stämmer. Om källan verkar opålitlig ska man heller inte producera nyheten. Samma regler gäller inte på nätet.

På nätet kan istället vem som helst skriva vad som helst, när som helst. Genom möjligheten att dela artiklar, inlägg, filmer och bilder finns risken att osanningar sprids väldigt snabbt och till väldigt många. Därför är det upp till den som läser att fundera på om det som står verkligen stämmer.

Genom att låta bli att dela sådant du misstänker inte stämmer, minskar du enkelt  risken för att sprida vidare falsk information, bra va?!

Då nätet inte har någon tidningsredaktion som kollar källor behövs det istället många nätdetektiver som gör detta. Är du sugen på att pröva? Nedan finner du några goda råd som hjälper dig i ditt arbete.

Grundregeln

Låter något för bra, konstigt, skumt, orimligt eller knäppt för att vara sant, är det ofta det.

Kolla källan

Står det något om var inlägget kommer ifrån? Är det en känd svensk eller utländsk nyhetssajt, eller är det en blogg där privata åsikter publiceras?

Bildgoogla

Stämmer bilderna överens med det du läst? Om bilden dyker upp vid flera andra tillfällen är risken stor att bilden inte har något med artikeln/inlägget att göra.

Materialet

Var har du hittat materialet? Finns det fler som skriver samma sak? När det gäller seriösa nyheter är det ofta flera oberoende parter som vittnar om samma sak.

Bäst före datum

När är materialet skrivet? Om det var länge sedan kan uppgifterna vara gamla och inte gälla längre. Kolla alltid datum för publicering.

Lyssna på Jakten på Likes

I avsnitt 4 pratar vi om källkritik och om konsten att våga säga ifrån.  Studion gästas av journalisten Jack Werner och viralgranskaren Hugo Ewald. Avsnittet hittar du här.

Visste du att…

Skolan har en skyldighet att ta med källkritik i undervisningen? Metros Viralgranskaren har tagit fram en lärarhandledning för källkritik. Den riktar sig till barn och unga i åldrarna 12- 18 år och finns att ladda ner här.

Läs vidare om hur du kan sprida mer hjärta på nätet
 

Publicerad