Mycket skratt och viktiga samtal när vi samlade 200 elever och lärare i samband med nylanseringen av vår utbildningssajt Lajka 

I samband med nylanseringen av utbildningssajten Lajka bjöd Prinsparets Stiftelse in 200 elever och skolpersonal från fyra skolor som på olika sätt varit delaktiga i att utveckla material på temat “trygghet på nätet”. Sedan starten år 2019 har Lajkas utbildningsmaterial använts i tusentals klassrum runtom i Sverige, och i dagarna nylanserades Lajka med bland annat nytt material om kopplingen mellan hälsa och demokrati på nätet.  

Lajka är en kostnadsfri sajt med utbildningsmaterial om trygghet på nätet, framtagen av Prinsparets Stiftelse ihop med en rad experter inom områden som pedagogik och psykologi. Sajten riktar sig främst till skolpersonal, vårdnadshavare och andra viktiga vuxna, men också till unga. På Lajka finns färdiga lektioner för olika åldrar ända upp till gymnasiet, med syftet att lyfta och diskutera frågor som rör trygghet på nätet, med fokus på näthat och utsatthet. 

Lajka har tagits fram med utgångspunkt i läroplanen och skollagen med syfte att skapa förutsättningar för arbete med trygghet på nätet som del av värdegrunds- och antikränkningsarbetet i stort. Allt utbildningsmaterial är utvecklat i nära i dialog med flertalet lärare och elever på olika skolor.  

Essi Alho, verksamhetsansvarig på Prinsparets Stiftelse, har jobbat med Lajka sedan starten och säger:  

– För att hylla de viktiga samarbeten och nära dialoger vi har med elever och skolpersonal i framtagandet av allt material som finns på Lajka bjöd vi in ett par skolor till att delta på Lajka-dagen. Målet var att inspirera eleverna i frågor kring skärmanvändning men vi ville också förmedla att all deras hjälp med att utveckla nytt material till Lajka är enormt uppskattat och värdefullt.  

Lajka-dagen inleddes med ett samtal mellan H.K.H. Prinsessan Sofia och Stina Liljekvist, Idéer för livets ordförande, modererat av Melody Farshin. I samtalet lyfte Prinsessan Stiftelsens vision om att “alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själv” och vikten av vi alla har ett ansvar för att gemensamt säkerställa det – överallt och inte minst på nätet. Med Lajka har ambitionen från start varit att bidra med konkreta verktyg för att kunna lyfta de komplexa frågorna om trygghet på nätet.

Melody Farshin, vår fantastiska moderator för dagen.

Under dagen fick eleverna ta del av ett scenprogram i Skandias lokaler som täckte in frågeställningar ur Lajkas moduler och korta föreläsningar med syftet att inspirera och fördjupa kunskapen inom ämnet “trygghet på nätet”. Både elever och skolpersonal deltog också i olika interaktiva övningar med grund i Lajkas material.

Lotta Borg Skoglund (till vänster), docent och överläkare i psykiatri, berättade om hjärnan och hur vi påverkas av vårt internetanvändande. Lotta avslutade sin föreläsning genom att bjuda upp Gustav Käll (till höger), före detta världsmästare i World of Warcraft, för ett samtal om hans resa in i e-sportens värld samt vikten av balans och god hälsa för att kunna prestera inom sin sport.  

Wany Bahati, känd från humorgruppen Örjan, Bosse å Mange och även programledare för Stiftelsens Nätet och demokratin, samtalade med Melody Farshin om att tro på sig själv och att gå sin egen väg på nätet.  

Maryam Arfaoui, jurist på Olsson Lilja Advokater och grundare av Juridikbanken på Instagram, förklarade hur lag och rätt fungerar på nätet. Publiken fick även tillfälle att ställa sina frågor till Maryam. 

DJ Valerie Mbalire stod för underhållningen i pauserna och skapade en härlig stämning.

Johanna Lindström, projektledare på Prinsparets Stiftelse med fokus på Lajka säger:  

– Det var fantastiskt att få möjlighet att samla så många elever, skolpersonal och experter med olika perspektiv för att tillsammans diskutera viktiga frågor kopplat till trygghet på nätet. Vi är supernöjda med Lajka-dagen!  

Lajka-dagen avslutades med en “call to action” om hat och hot på nätet, vikten av empati och att vi alla har möjlighet att påverka, både i det lilla och det stora! Vi behöver alla ta ansvar för vårt eget agerande samt stå upp för sig själv och andra.   

Ett särskilt stort tack till Skandias stiftelse Idéer för livet som är en långvarig och strategisk partner till Prinsparets Stiftelse och som genom ett flerårigt strategiskt samarbete har möjliggjort för den kvalitetssäkring som också ligger till grund för Lajkas nylansering.  

Stort tack till alla som deltog på Lajka-dagen!

Foto: samtliga bilder är tagna av Felicia Margineanu 

Besök Lajka här Startsida – Lajka (prinsparetsstiftelse.se)