Aktivitet, sömn, mobilen och din hälsa

  • 40 minuter.
  • Lämplig för samarbete med elevhälsan.
  • Dela länken till lektionen med eleverna eller kopiera upp elevmaterialet och dela ut.
  • I den här övningen får eleverna arbeta med att balansera nättid med aktivitet, sömn och hälsa. Målet är att skapa förståelse för betydelsen av fysisk aktivitet och sömn för att må bra, utvecklas och orka.
Elevmaterial

I den här lektionen får eleverna prata om hur aktivitet, sömn och hälsa hänger ihop och hur man kan pussla ihop en bra hälsa med tid på nätet.

Inledning

Vår skärmtid har ökat kraftigt de senaste tio åren. Hur det påverkar oss vet vi ännu inte riktigt. Men en sak vet vi med säkerhet, om mobilen är i sovrummet sover man mindre. Det finns flera baksidor med den ökade skärmtiden. Skärmarna gör oss ointresserade av vår omgivning och dessutom störs både vår koncentration och vår sömn. Antalet unga med sömnsvårigheter har också ökat kraftigt över det senaste decenniet. Till dessa är första rådet alltid att lämna mobilen utanför sovrummet.

Genomförande

Gå igenom texterna nedan om fysisk aktivitet, föreningar och sömn med dina elever. Låt sedan eleverna arbeta i grupper med frågorna i elevmaterialet.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet är toppen för hälsan. Regelbunden fysisk aktivitet har många positiva effekter. Bland annat påverkas kondition, balans, styrka, vikt, sömnkvalitet och koncentrationsförmåga.

Ett problem idag är att många barn och unga rör sig för lite. Undersökningar visar att barn och unga tillbringar största delen av sin vakna tid med att sitta, halvligga eller stå stilla. Därför är det viktigt att få barn och unga att röra sig mer.

Fysisk aktivitet gör att vi får en bra hälsa både fysiskt och psykiskt. Undersökningar visar att barn som rör på sig uppger att de mår bra och inte känner sig stressade över skolarbete.

60 minuters daglig fysisk aktivitet (pulshöjande motion och träning) räcker för att påverka hälsan positivt. Fysisk aktivitet kan vara att gå, cykla, leka och utforska omgivning och natur på fritid och raster samt spontan eller organiserad idrott, dans och annan motion.

Föreningar är bra

Barn som idrottar i förening är mera fysiskt aktiva totalt sett. De sitter mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner jämfört med barn som inte är aktiva i en förening. Därför är det bra om barn är med i en förening och exempelvis dansar eller idrottar.

Sömn

Vi behöver sömn för att må bra. Det är när vi sover som kroppen och hjärnan återhämtar sig. Barn behöver dessutom sömn för att växa och utvecklas. En uppskattning är att barn mellan 6 och 12 år behöver ungefär 10 till 11 timmars sömn per dygn.

Så här påverkas du av sömn

För lite sömn leder till att man mår sämre. Om du sover för lite under en period kan du:

  • lättare bli arg och ledsen
  • lättare bli irriterade och rastlös
  • få svårare att koncentrera och lära dig nya saker

Om du däremot sover bra får du:

  • lättare att känna dig glad och nöjd
  • bättre minne
  • lättare att lära dig saker
  • lättare att balansera dina känslor

Så här kan du sova bättre

Det är bra att röra på sig utomhus i dagsljus minst en timme varje dag. Genom att vara ute i dagsljus på dagen hjälper vi kroppen att skilja på dag och natt. Några fler tips:

  • Skapa en rutin kring tiden före läggdags, tydliga rutiner hjälper dig att veta när det är dags att sova.
  • Gör något för att komma till ro innan läggdags, till exempel kan du lyssna på musik eller läsa en bok.
  • Undvik tid framför tv och skärm en timme före läggdags (det blå ljuset från bildskärmar gör att vi inte känner oss trötta lika lätt).
  • Ingen tv eller mobil i sovrummet.
  • Fysisk aktivitet under dagen ger dig bättre sömn, så var aktiv på dagarna!

Surfa vidare

När ni har genomfört denna övning har ni arbetat klart med lektionsmaterialet för årskurs 4-6. Fortsätt gärna arbeta med annat material på Lajka.

Koppling till läroplanen

Syftet med lektionsmaterialet är att, med utgångspunkt i de inledande delarna i läroplanen för grundskolan (Lgr22) samt det centrala innehållet för årskurs 4-6, bidra med möjlighet för eleverna att identifiera och diskutera bilder sprids och blir kvar på nätet.

Ur läroplanens (Lgr22) inledande kapitel:

Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information. Utbildningen ska därigenom ge eleverna förutsättningar att utveckla digital kompetens(…).

Centralt innehåll för årskurs 4-6:

Som del av det centrala innehållet för årskurs 4-6 ska undervisningen behandla:

  • Sociala roller och normer i olika sammanhang, till exempel inom familjen och i vänskapsrelationer. Könsroller, jämställdhet och sexualitet.
  • Hur digitala och andra medier kan användas ansvarsfullt utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.
  • Formellt och informellt språk. Skillnader i språkanvändning beroende på mottagare, syfte och sammanhang. Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier.
  • Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och i söktjänster på internet.
  • Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.
  • Möjligheter, risker och säkerhet vid teknikanvändning i vardagen, till exempel vid användning av elektricitet och vid överföring av information i digitala miljöer

Fler lektioner för Årskurs 4-6