
Barns rättigheter i fokus när Prinsparets Stiftelse intog Almedalen
Som vanligt bjöd Almedalen på fina samtal och viktiga programpunkter. I år hade Prinsparets Stiftelse fått möjligheten att arrangera tre seminarier på Roschiers scen – House of Many Voices. Det blev en inspirerande eftermiddag där vi pratade om ifall barns rättigheter står i konflikt med innovation och vi smyglanserade den forskningsöversikt om dyslexi som KIND vid Karolinska institutet gjort på uppdrag av oss.
Att bygga digitala ekosystem
Vi inledde eftermiddagen med fokus på vårt verksamhetsområde Trygghet på nätet. Tillsammans med våra svenska medlemmar i det nordiska nätverket för barns rättigheter i den digitala världen, Bris och Unicef Sverige, samtalade vi om ansvar och delaktighet. Vi behöver bygga digitala ekosystem där barn både kan må bra, känna sig trygga och få sin röst hörd. Behov av mer lagstiftning lyftes, och utmaningen med att tekniken utvecklas i en sådan takt att det är svårt för lagstiftarna att hålla tempot.
De medverkande var:
- Julia Högberg, barnrättsjurist på Bris
- Erik Windmar, generalsekreterare för UNICEF Sverige
- Idah Klint, avdelningschef på Mediemyndigheten
- Minna Ljunggren, statssekreterare, Socialdepartementet



Barnrätt i näringslivet
Efter detta fortsatte samtal med fokus på barns digitala liv och rättigheter i seminariet “Innovation med barnrättskompass – ansvar, utmaningar och möjligheter”.
I samtalet medverkade:
- Ekin Björnstedt, generalsekreterare på Global Child Forum
- Björn Johansson Heigis, partner på Roschier, med expertis inom integritetsskydd, digitalisering, IP-rätt och compliance
- Christian Mogenson, Nordic Head of Public Policy på Snapchat
- Karin Edner Karlsson, hållbarhetschef, Embracer
Samtalet inleddes med att Ekin och Björn delade sina erfarenheter av att utvärdera företags barnrättsengagemang, och att stötta företag att se den lagstiftning som finns snarare som en miniminivå.
Vi fortsatte sedan att diskutera hur vi skapar teknik som inte innebär en kompromiss med barnets rättigheter, välbefinnande eller trygghet. Ett viktigt inlägg i samtalet var att på kort sikt kan det finnas mer pengar att tjäna på att kompromissa med barns rättigheter, men ett företag med en långsiktig affärsmodell, som vill få användarnas tillit, behöver vara omsorgsfull och värna barns rättigheter.


Smyglansering och tidiga insatser
Vi avslutade vårt seminariepass på bästa sätt – genom att smyglansera en ny forskningsöversikt om dyslexi vi tagit fram tillsammans med Center of Neurodevelopmental Disorders (KIND) vid Karolinska Institutet.
Sven Bölte, professor och föreståndare för KIND samt huvudansvarig för översikten inledde seminariet genom att lyfta fram några av de slutsatser arbetet landat i. Han lyfte bland annat:
- att vi måste börja lästräning tidigt, genom bland annat en rik språkmiljö redan i förskolan
- att elever måste få stöd direkt när svårigheter upptäcks genom avkodningsträning & phonicsträning, redan i lågstadiet
- att assisterande teknik som exempelvis talsyntes måste sättas in från mellanstadiet

Efter presentationen av rapporten fick flera aktörer diskutera sen upptäckt av dyslexi, vilka konsekvenser det får och hur vi skulle kunna arbeta för att säkerställa att alla barn får den hjälp och det stöd de behöver.
Med i samtalet var:
• Sven Bölte, professor vid Karolinska Institutet och föreståndare för KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet)
• Helene Kindstedt, kanslichef och rådgivare hos Dyslexiförbundet
• Vidar Ekman från Elevernas Riksförbund
• Aurora Lindberg, generaldirektör, SPSM
• Irène Rodebjer, speciallärare, Gotland
Specialläraren Irène Rodebjer berörde alla med sitt engagemang och erfarenhet av att arbeta med elever med lässvårigheter. Ett viktigt medskick från Irène var att inte vara ge stödundervisning i kompenserande syfte efter en lektion, utan att istället förbereda eleven inför en lektion med en ny uppgift. På så sätt kommer eleven vara mer rustad för att lära sig något nytt, och självkänslan kan stärkas.
Helene och Vidar diskuterade kampen för att tillgodose elever med dyslexis behov av stöd eller hjälpmedel, och att det ofta kan vara så att det saknas resurser eller att det ser olika ut beroende på var man befinner sig i landet.
Avslutningsvis fick samtalet anta ett nationellt perspektiv där Aurora Lindberg från SPSM deltog och pratade om hur de som stödjande skolmyndighet med rådgivare i hela landet kan bidra till att säkerställa likvärdighet i stödet i alla kommuner och regioner i Sverige.




Vi hade en otroligt inspirerande eftermiddag och Almedalsvecka och vi ser fram emot att fortsätta alla påbörjade dialoger på hemmaplan efter sommaren.
TACK!
Tack till alla medverkande för respektfulla, viktiga samtal.
Tack alla ni som kom, lyssnade och ställde frågor under dagen.
Tack till Roschier som möjliggjorde vår medverkan och lät oss, som en av flera organisationer, arrangera event på er scen.
Tack till Promobilia, som stöttar oss i lanseringen och spridningen av forskningsöversikten.