10 snabba frågor med Isa och Linnea

Den första februari är det premiär för Stiftelsens Podcast Jakten på Likes. Podden görs tillsammans med programledarna Isa Galvan och Linnea Holst, två nätälskare som brinner för att göra internet till en tryggare plats. Podden tar upp olika sociala plattformar, pratar föräldraansvar, nätjuridik, källkritik, dickpicks och inte minst, vår ständiga jakt på likes. Inför premiären träffade vi Isa och Linnea för 10 snabba frågor

Varför göra en podcast om sociala medier?

Vi tycker det är viktigt att prata om sociala medier eftersom barn och unga hänger där så mycket. För vuxna som inte är där lika mycket är det svårt att förstå hur det sociala spelet fungerar, eller hur det funkar rent praktiskt.

Vad har ni för mål med podcasten?

Att minska kunskapsglappet mellan unga och vuxna. När vuxna förstår hur de sociala plattformarna fungerar är det lättare att prata om dem med sina barn. Vi älskar internet och alla möjligheter som finns där. Så länge man använder sociala medier på rätt sätt är det underbart, det hoppas vi också kunna förmedla i podden.

Varför tror ni det är svårt för unga att prata med föräldrar om nätet

Klart att det finns flera anledningar men främst föräldrars okunskap. Det känns jobbigt och tufft att berätta om en händelse om den man berättar för inte förstår. Föräldrar har en tendens att stänga ner sociala medier om något händer vilket bidrar till att man hellre håller tyst. Lösningen ligger ju oftast inte i att stänga ner.

Är podden endast riktad till föräldrar?

Såklart mycket till vuxna och föräldrar då det är där mycket okunskap ligger. Men eftersom vi diskuterar väldigt olika ämnen är podden intressant att lyssna på för unga också. Det allra bästa är nog att lyssna tillsammans!

Varför är ni så engagerade i frågor som rör nätet?

För att vi, precis som alla andra i vår generation lever så stor del av våra liv på internet. Vi tycker att man måste prata om internet som man pratar om andra delar av livet. Vi har själva mått dåligt av saker som hänt på internet. Vi brinner för att få ett stopp näthat och tror att podden är ett steg i rätt riktning.

När ni får egna barn i framtiden, kommer ni låta dem ha sociala medier då?

Ja absolut. Sociala medier är toppen. Men vi kommer börja prata om internet med våra barn tidigt.

Prinsparet är ju med i första avsnittet, hur var det att ha kungligheter i studion?

Spännande!! Vi hade träffat dem innan och det räckte för att vi skulle känna oss bekväma och förväntansfulla inför inspelningen. För det är så prinsen och prinsessan är som personer, öppna, omtänksamma och otroligt varma. Prinsparet inspirerar verkligen och vi är glada att få göra detta tillsammans.

Har ni några råd till föräldrar om hur man pratar om nätet?

Var inte arga och fördömande. Har det hänt någonting ställ inte frågan “varför?”. Exempelvis varför la du upp detta etc, utan hjälp dem, få dem att känna sig trygga. Prata om internet mycket och öppet och inte som något negativt.

Vad har ni själva lärt er genom detta projekt?

Mycket! Hur olika man tycker och hur okej det är att tycka olika, så länge man uttrycker det schysst. Det är så viktigt att pausa ibland och tänka över sitt internetanvändande för att förstå varför man gör som man gör. Att göra denna podden har varit bland det roligaste, mest personliga och bästa vi gjort och vi hoppas verkligen kunna hjälpa de som lyssnar att hjälpa sig själva och sina barn till en bättre upplevelse på internet.