Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Därför är det viktigt att berätta

Om man har upplevt något på nätet som inte känns okej är det bra att berätta om händelsen för en person man litar på. Det är ofta tungt att ensam gå och bära på jobbiga upplevelser. Om man väljer att berätta brukar det kännas mycket bättre och det är lättare att få hjälp, stöd och förståelse. Även det som känns som små saker är viktiga att prata om.

Du är inte ensam

Många upplever att de är helt ensamma om att bli utsatta för obehagliga saker på nätet. Det stämmer inte. En bra tumregel är att ifall DU tycker att du blivit utsatt för något obehagligt så är det den känslan du ska gå efter.

70 procent vill prata

Många barn och unga vill prata om sin nätvardag med vuxna, hela 70 procent faktiskt enligt forskning från Göteborgs universitet. Men de flesta låter bli då de upplever att vuxenvärlden inte kommer att förstå. Kanske är man rädd för att personen man berättar för ska bli arg eller besviken. Eller att problemet viftas bort eller tvärt om, blir ännu större efter att man berättat. De finns många anledningar till att man inte vill berätta, men försök att göra det ändå. Tänk efter, finns det någon vuxen i din närhet som du litar på? Kan vara en förälder, tränare, mormor, lärare, kurator eller kompis förälder. Annars kan man alltid höra av sig till en organisation där det jobbar experter på denna typ av frågor, exempelvis Bris, Tjejzonen eller Under Kevlaret.

Psykisk ohälsa

Har du svårt att sova,  har du ont i magen, huvudet eller i kroppen? Känner du dig orolig, stressad eller ledsen? Kanske har du inte har lust att göra saker som du egentligen gillar,  kanske känns det jobbigt att gå till skolan eller snurrar så många tankar att det är svårt att koncentrera sig? Alla dessa symptom kan gå in under begreppet psykisk ohälsa. De senaste 10 åren har den psykiska ohälsan bland personer i åldern 10- 17 år ökat med hela 100 procent. För unga vuxna i ålder 18-24 år är ökningen närmare 70 procent. Det finns såklart många anledningar till detta men mycket pekar på att hög användning av sociala medier är en.

Internet är bra och dåligt

Internetanvändning är en självklar del av våra liv, oavsett ålder. Men som med allt finns det både bra och dåliga sidor också med internet och sociala medier. Genom att berätta om jobbiga upplevelser på nätet bidrar du till att hjälpa dig själv eftersom det bli lättare att få hjälp och stöd.

Genom att berätta här på sajten bidrar du till att visa hur barn och ungas nätvardag ser ut.  Och när samhällets olika delar har en sann verklighetsbild att utgå ifrån blir det lättare att arbeta med lösningar som gör skillnad, på riktigt.