Linnea Holst och Isa Gavlan är programledare i Stiftelsens poddsatsning Jakten på Likes

Samtal om näthat, appar och bekräftelsebehov i nya Podden Jakten på Likes

På samma vis som vuxna lär sina barn att använda övergångstället, måste man kunna visa hur man blockar en oönskad följare på Instagram, eller förklara vad det innebär att ha en öppen profil på musikappen Musical.ly.

Men det är inte så lätt. Dessutom ska man hinna med att hämta på dagis och i skolan, köra till träningar och laga middag, hjälpa till med läxor, hinna diska, plocka smutsiga strumpor och i bästa fall vara en trevlig partner och gärna även vän i bland. Måste man verkligen engagera sig i det där med nätet också? Japp!

Helt enkelt för att barn och unga hänger där, då måste vi också göra det. Och vi måste våga fråga, lyssna och försöka förstå. Vi måste också kunna stötta, ge råd, uppmuntra och ge råd ifall något går fel. Barn och ungas verklighet är ju lika mycket på nätet som utanför nätet.

Tillsammans med näthjältarna Isa Gavlan och Linnea Holst (på bilden) håller Stiftelsen på att spela in en Podcast om sociala medier. Podcasten riktar sig till föräldrar och andra vuxna i barns och ungas närhet.

Syftet med podden är att ge lättillgänglig information om de vanligaste sociala medierna där barn och unga hänger idag. Men även ge förslag på ingångar till samtal om dessa. Till studion kommer också experter för att prata om aktuella ämnen. Exempelvis juridik, vilka lagar gäller egentligen på nätet? Och psykologi, finns det något samband mellan människans bekräftelsebehov och näthat eller riskfylld exponering?

Vår förhoppning är att lyssnaren ska få kunskap och redskap som gör det lättare att prata om sociala medier med sina barn. Förhoppningsvis lyckas vi även väcka en gnutta nyfikenhet, Musical.ly är faktiskt ganska festligt.

Podden heter Jakten på Likes och börjar sändas den 1 februari 2017.