Rapport från helgens dysleximässa

I helgen var det dysleximässa. Det var 2 dagar fullspäckade med föreläsningar, utställningar och workshops. Alla med syftet att sprida kunskap om dyslexi och prata om möjligheter och nödvändigheter.

Scandia Liv höll en tänkvärd föreläsning om utanförskapets pris där de visade på kostnaderna (både mänskliga och monetära) av att låta bli att i ett tidigt skede fånga upp de barn som halkar efter i skolan.

Hjärnforskaren Torkel Klingberg höll en inspirerande presentation om vad som skapar engagemang och driv att klara av skolan. De två viktigaste komponenterna är enligt hans forskning meningsfullhet, samt att förstå sammanhanget, alltså varför man behöver lära sig vissa saker och vad dessa saker kan leda till.

Stiftelsen fick även en pratstund med Susanna Cederquist som äger företaget En Bild av Dyslexi. Susanna är även författare till boken DYSLEXI+STYRKOR=SANT. Genom sitt arbete vill hon ändra synen på dyslexi från att ses som något besvärligt, till att ses som en styrka. Hur då, undrar du kanske? Jo, genom att lyfta upp alla kluriga och smarta förmågor som ofta återfinns hos personer med dyslexi. Både de förmågor som man föds med och de som tränas upp i syfte att kompensera för exempelvis svårigheter med stavning. Yes säger vi på Stiftelsen! Så klart vi ska prata lika mycket om allt det positiva som kommer med att man skiljer sig lite från mängden.

Årets dyslexipris gick till grundarna av Dysseappen, en app med tips och idéer som gör skolan enklare att klara av för elever med dyslexi Prisutdelare var Nassim Al Fakir.