Nytt initiativ – nej till näthat! – Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Du är här:

Blogg

|

Nytt initiativ – nej till näthat!

Nytt initiativ – nej till näthat!

Om nejtillnäthat

Nej till näthat är ett initiativ för alla som är emot hat. Syftet med initiativet är att stoppa näthatet och dess negativa konsekvenser. Prinsparets stiftelse är initiativtagare till #nejtillnäthat men en förutsättning för att stoppa hatet är att vi gör det tillsammans med andra aktörer i samhället. Under hashtagen #nejtillnäthat och den tillhörande symbolen samlar stiftelsen företag, organisationer, privatpersoner, ja alla som är emot hat, i ett gemensamt uppror mot näthatet. Det räcker nu!

Genomförande

På nätet är näthat vardag, en vardag med stora negativa konsekvenser, men som blir allt mer normaliserad. Det kan vi aldrig acceptera. Genom att lyfta upp näthatet i en annan kontext än just nätet kan vi effektivt belysa hatets intensitet och grymhet och därmed påvisa hur snett det blivit att detta ens får/kan förekomma. Som en del av initiativet lyfter vi därför autentiskt näthat ut från internet och in i andra sammanhang där det normalt sett inte syns. Exempelvis på TV, i tidningar, på busshållplatser, i tunnelbanan etc. På detta vis vill vi skapa reaktioner, reflektioner, debatt och inte minst handlingskraft för att stå upp mot näthatet.

Samtidigt som vi lyfter näthatet lyfter vi även initiativets symbol och budskap som en del av följande uppmaning: Det räcker nu! Ladda ner symbolen och säg #nejtillnäthat, du också. www.nejtillnathat.se. Detta för att addera ett lösningsfokus och uppmana till handling.

Med symbolen och uppmaningen mobiliserar vi en bredd av olika aktörer som tillsammans med samhällets invånare i stort sätter ner foten och visar att det aldrig är okej att näthata, hota eller på något vis trakassera en annan människa. Många av dessa aktörer arbetar redan aktivt med frågan och med initiativet går vi ihop under gemensam symbol och sakfråga.

Att börja argumentera, tjafsa emot eller hata tillbaka är sällan en bra strategi. Men att markera och säga ifrån är något vi alla behöver ta ansvar för att göra. Vem som helst kan bemöta hat och elaka kommentarer med #nejtillnäthat. Även de personer som normalt ser sig som passiva åskådare och sådana som inte kan eller vågar lägga sig i.

Därför behövs #nejtillnäthat

Näthat är en av dagens största samhällsutmaningar som kan drabba vem som helst. Framförallt drabbar näthatet personer som befinner i det offentliga rummet, men det är inte enbart kändisar som blir påhoppade i sociala medier och kommentarsfält. Utsatta grupper som kvinnor, rasifierade och HBTQIA personer drabbas hårt. Även många barn och ungdomar vittnar om hat och trakasserier som skapar mycket lidande och olika typer av psykisk ohälsa. Människor hatar och hotar i skydd av anonymitet och klimatet online blir allt råare. Om du själv

inte blivit drabbad finns det säkert någon du känner, eller någon som du känner till, som har blivit det. Politiker och förtroendevalda hoppar av sina uppdrag och vågar inte rösta som de vill pga rädsla för att bli utsatta för näthat. Många journalister vittnar om att de undviker vissa ämnen som de vet kan trigga igång en hatstorn. Näthatet utgör ett direkt demokratihot. Detta måste få ett stopp!

 

Många har en föreställning om att det är unga, arga killar i mammas källare som skriver hat och hot, men faktum är att hatet kommer från alla hål, från alla klasser och från höger och vänster. Detta äringen politisk aktion, denna kampanj är ett ställningstagande av alla som är emot hat.