Vuxna, se hit! – Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Du är här:

Tryggare nätvardag

|

Vuxna, se hit!

Vuxna, se hit!

Är du förälder till barn med en egen smartphone? Eller till barn som gillar att kolla på paddan? Är du vuxen som jobbar med barn och unga? Är du morfar, faster eller har du bara förmånen att ha barn i din närhet? Då tror vi att du har nytta av att läsa vidare.

Forskning från Göteborgs universitet visar att hela 70 procent av dagens barn och unga vill prata med vuxna om livet på nätet. De flesta avstår dock då de känner att vuxna saknar kunskap och förståelse om just sociala medier.

Måste man verkligen prata om nätet?

Japp det måste man. Enligt Internetstyrelsens rapport ”Svenskarna och internet” använder 97 procent av alla 12–15-åringar internet varje dag. 67 procent av alla 2-åringar använder surfplatta. Var femte barn (21 %) i åldern 2-11 år har, enligt föräldrarna, någon gång oroats eller upprörts av något de sett på internet. Andelen som råkar ut för negativa händelser ökar med åldern och var tredje 12-15 åring (36 %) har råkat ut för något på internet som oroat eller stört.

Enligt Friends senaste nätrapport har 35% av barn och unga i åldern 12-18 utsattas för mobbning och eller trakasserier på nätet under det senaste året.

Utökat föräldraskap

Siffrorna ovan visar tydligt att barn och unga idag lever stora delar av sina liv på nätet. Inte så konstigt eftersom det finns många roliga, intressanta och kreativa forum. Men, med sociala medier följer även nya förutsättningar för att utsätta sig själv och andra för risker, jämförelse, mobbning, hat, hot och trakasserier.

Det är därför viktigt att föräldrar och/eller andra vuxna finns för barnen i deras nätvardag. Och då är det bra att förstå hur den vardagen ser ut.

Det finns fortfarande många som anser att nätet inte är på riktigt. Gilla eller ogilla men nätet är för barn och unga lika verkligt som klassrummet, cykelturen, första kyssen eller fotbollsträningen. Av samma anledning behöver dagens föräldrar utöka sitt föräldraskap till att gälla även på nätet.

Låter det krångligt? Det behöver det inte vara

Nedan har vi samlat de bästa tipsen från barn och unga hur de vill att vuxna ska prata med dem om nätet. Vi har även bett psykologer, nätproffs, jurister, organisationer, myndigheter, lärare och föräldrar att komma med sina bästa tips:

» Läs på om nätet. Det är lättare att ha en givande diskussion kring sociala medier, risker och nätjuridik när kunskapen är på plats.

» Erkänn att ditt barn kan nätet bäst.  Det är inget nederlag utan visar snarare på självinsikt och respekt för ditt barns kunskaper.

» Var nyfiken och ställ frågor. Be dina barn visa dig hur de olika apparna fungerar

» Gör det naturligt att prata om barnens nätvardag. Det kan kännas ovant men öva, öva. När nätet är en naturlig del av det vardagliga samtalet blir barnen mer benägna att berätta om bra och dåliga saker som händer där.

» Bli inte arg och döm inte barnet om hen hamnar i trassel på nätet. Hjälp till att lösa problemet istället. Men, var lyhörd. Ibland vill man bara prata av sig. Att ha någon som lyssnar kan ibland vara mer värdefullt än att bli överöst med lösningar och goda råd.

» Prata om värderingar. Vad är ok och inte ok. Hur tycker ni i er familj att man ska vara mot andra? Är det någon skillnad mellan vad som är okej på nätet och utanför nätet? Diskutera och håll en levande dialog.

» Prata om konsekvenser av att exempelvis lägga ut privata bilder eller att sprida elaka inlägg. Människans konsekvenstänk är färdigutvecklad först vid 25 års ålder, föräldrar har därför en viktig roll i att ledsaga, påminna och berätta.

» Hota inte med att stänga ner sociala medier. Ett bra sätt att se till att barnen inte berättar någonting är att hota med att förbjuda användningen av sociala medier. Det är som att säga följande till någon som älskar att spela handboll: Om du berättar att någon är taskig på handbollsträninge
n så kommer du aldrig mer få gå dit. Fokusera istället på dialog och kunskap.

» Att ha koll är att bry sig. Samtidigt har barnen rätt till ett privatliv. En rätt som ökar ju äldre barnet blir. Att ha koll utan att snoka är en delikat balansgång. Försök att hitta ett sätt som fungerar för just er familj.

» Skaffa samma appar som ditt barn. Ha en dialog om hur ni ska följa varandra.

» Var en god förebild. Sist men inte minst, var en god förebild! Enligt Friends nätrapport 2017 har hela 80 % av alla 16-åringar sett vuxna bete sig illa online. Det blir väldigt ihåligt om vuxna pratar om vikten av att vara schysst och samtidigt rackar ner på andra i offentliga forum.

Föredrar du att få tipsen in i lurarna?

Vill du veta ännu mer? Lyssna på stiftelsens podcast Jakten på Likes. Podden riktar sig till föräldrar och är proppad med kunskap och verktyg som hjälper dig att prata med dina barn om nätet.

Läs vidare om källkritik på nätet

Publicerad