Mer hjärta på nätet – Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Du är här:

Tryggare nätvardag

|

Mer hjärta på nätet

Mer hjärta på nätet

Att vara snäll är det nya svarta och vi tror stenhårt på ett internet med mer hjärta!

Forskning visar att om vi är schyssta mot andra aktiveras hjärnans belöningscentrum. Vi mår bra helt enkelt. Dessutom smittar snällhet. Är du snäll mot någon kommer denne person göra något snällt för någon annan, som gör något för någon annan osv. Detta gäller även på nätet, och vips har du startat en nätvåg av snällhet.

Snällhet leder till bra skolresultat och lönsamhet

Det kommer hela tiden nya rapporter som tydligt visar att företag med snälla chefer och en arbetsmiljö där alla får vara med, är de företag som tjänar mest pengar. Medarbetarna blir helt enkelt mer produktiva när de mår bra.

Detsamma gäller i skolan. Ett schysst klimat på skolan, nätet inkluderat, gör att man slipper oroa sig för taskiga kommentarer osv. Vilket gör det lättare att koncentrera sig. Vilket i sin tur gör det lättare att ta till sig kunskap och prestera bra i skolan.

Du är alltså ingen mes för att du är snäll. Du är smart!

Visst, ibland är man förbannad och då kanske det känns skönt att skriva något taskigt. I alla fall för stunden. Men låt oss titta närmare på vad som händer när man är elak mot någon.

Forskning visar att de som blir utsatta för mobbning på nätet ofta lider av dålig självkänsla, magont och huvudvärk. Inte så konstigt alls.

Samma forskning visar att även de som utsätter andra på nätet ofta lider av samma symptom, alltså dålig självkänsla, magont och huvudvärk.

Men nu blir det riktigt intressant. De som utsätts för mobbning på nätet är ofta de som själva utsätter andra på nätet. Och hur mår de då? Jo, de som axlar rollen av både offer och förrövare är de som mår allra sämst.

För att sammanfatta: Ingen vinner!

Nej vi behöver inte älska alla, vi kan inte älska alla ens om vi försöker. Men, vi kan strunta i att trakassera, mobba, sprida rykten, frysa ut och jaga likes på andras bekostnad. Vi kan också låta bli att dela och gilla elaka inlägg. Det är faktiskt hur enkelt som helst, man bara låter bli.

@Merhjarta på Instagram

Följ stiftelsens Instagram-konto Merhjarta för att lära dig mer om näthat och få inspiration till att sprida mer hjärta på nätet! Senaste bilderna:

 

Tips på hur du kan bidra till mer hjärta på nätet

» Starta nätvågar av snällhet

» Tänk inte bara snälla saker om dina vänner utan dela med dig av dina tankar! En fin kommentar kan förvandla en grådassig dag till världens bästa

» Hylla och lyft de du ser upp till och inspireras av

» Om någon tjafsar, avsluta konversationen och prata vidare med någon annan trevlig istället

» Besvara elaka inlägg och taskiga kommentarer med #merhjarta

» Tänk efter före på vilket sätt du gör världen/skolan/gänget bättre genom att skriva ett elakt inlägg

 

Ps. Det finns många vuxna som beter sig urdåligt på nätet. Gör inte som dem, be better!

 

 

Har du blivit utsatt för näthat? Läs våra råd om vad du kan göra åt det

Publicerad