Lite hjälp hade varit fint! – Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Du är här:

Tryggare nätvardag

|

Lite hjälp hade varit fint!

Lite hjälp hade varit fint!

Att blir utsatt för hot, hat, mobbning eller trakasserier på nätet är vanligt. Enligt Friends senaste nätrapport har var tredje ungdom varit med om någon form av kränkning på nätet under det gånga året.

De flesta som utsätts på nätet blir ledsna, såklart! Här kommer lite tips på vad du kan göra för att det ska kännas bättre.

Först och främst, det finns inte en enda människa i hela världen som är glad jämt. Att då och då känna sig förbannad, ledsen, besviken, irriterad och förtvivlad är helt i sin ordning. Människan är utrustad med en palett av känslor som alla måste få ta plats ibland, även fast det känns obekvämt. Det är helt enkelt så vi är funtade.

Ensam är inte stark

Det finns ett ordspråk som säger att ”ensam är stark”. Det är ett konstigt ordspråk. Speciellt med tanke på att de flesta människor behöver andra människor för att må bra.

Visst, alla hanterar jobbiga känslor på olika sätt. Vissa blir tysta och drar sig undan, andra skriker och blir arga, vissa låtsas att de inte bryr sig även fast de har en stor klump i magen osv. Men en sak är i alla fall säker, om vi inte pratar om jobbiga saker som hänt tenderar de att växa. Och växa. Och växa. Tills det känns som man ska sprängas. Om du blivit utsatt för jobbiga saker på nätet kom ihåg följande:

» Det är ALDRIG ok att bli näthatad.

» Det är mycket bättre att prata med någon som du litar på istället för att gå runt och känna som du ska sprängas.

Fundera, vem i din närhet litar du extra mycket på? Är det en förälder eller en kompis, en kompis förälder, skolkuratorn, en lärare, tränare eller morförälder? En sak man ofta inte tänker på är att de flesta blir glada över förtroendet att få hjälpa till, pröva får du se. Och du, ensam är inte stark, tvärtom, att be om hjälp är det starkaste och modigaste som finns!

Någon annan att prata med

Ibland vill man vara anonym när man berättar något jobbigt. Då kan du exempelvis vända dig till någon av dessa organisationer:

Bris

Barnens rätt i samhället. Du kan välja om du vill ringa och prata med en av Bris kuratorer på telefon 116 111 eller besök deras chatt. Besök Bris

Tjejzonen

En organisation där tjejer stödjer andra tjejer. I organsationens chatt kan man prata med en storasyster. Besök Tjejzonen

Killfrågor.se

Här kan du som kille chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Besök Killfrågor.se

Mind

Där hittar du information om psykisk ohälsa men även Mind Forum där man kan diskutera, lyfta olika frågor och få hjälp av andra. Besök Mind

 

Läs om vad som kan vara olagligt på nätet – nätjuridik helt enkelt

Publicerad