5 anledningar till att prata om sociala medier

För en kort tid sedan gjorde vi ett studiebesök på en högstadieskola strax utanför Stockholm. Vi gör så ibland, åker ut och pratar med elever och lärare. Det är det absolut bästa sättet att kolla av att vi är på banan och faktiskt sysslar med något som är relevant för våra målgrupper. Vi hade den äran att prata med tjejer och killar från årskurs 8 och 9, med kuratorn och med flera pedagoger.

Flashbacks från den egna skoltiden flimrade förbi. Vi pratade med den coola snygga tjejen med den ständiga killsvansen. Vi träffade killen som klär sig som han vill och som inga taskiga kommentarer rår på. Vi träffade dem vars fokus ligger på studier och dem som hatar att plugga. Vi träffade dem som är ensamma och dem som har fler kompisar än vad  de orkar räkna. Samma kategorier då som nu med andra ord.

Skillnaden mellan då och nu

Den största skillnaden mellan då och nu är att barn och unga lever stora delar av sina liv på nätet och i sociala medier. Fantastiska forum med massa möjligheter och massa roligt, absolut! Men, sociala medier innebär också andra förutsättningar att utsätta sig själv och andra för risker, jämförelse, mobbning och trakasserier.

Stiftelsen jobbar för att förbättra kommunikationen mellan barn & unga och vuxna vad gäller livet på nätet. Med bättre kommunikation vill vi bidra till att alla som vill ska ha en vuxen att prata med om nätet. Hela 70 % av barn och unga vill det. Men de flesta låter bli då vuxna generellt saknar kunskap om de sociala forumen.

Det finns alltid dem som tycker att det är viktigare att prata om den ”verkliga” världen och som tycker att nätvärlden inte är lika relevant. Nja, vi våga påstå att båda världar är lika viktiga.

Här är fem anledningar till det:

1. För många elever i högstadiet är det kändisars instagramkonton som sätter normen för hur främst tjejer ska se ut och bete sig. De tjejer som inte når upp till dessa (omöjliga och icke verklighetstrogna) ideal mobbas och trackas ned på, av andra tjejer. Forskning visar att antalet tjejer som blir deprimerade och stannar hemma från skolan ökar markant som en följd av att konstant bli (negativt) bedömd av andra

2. Debutåldern för pojkar att aktivt söka efter porr på nätet är 12 år

3. Av alla högstadietjejer som Stiftelsen pratat med är det ingen (!) som sluppit få bilder på manliga könsorgan, så kallade dickpics, skickade till sig. Vidare har alla fått/får uppmaningar att skicka nakenbilder på sig själva. Dickpics och uppmaningar kommer både från jämnåriga klasskamrater och från äldre okända män.

4. Snedsteg som sker på fester dokumenteras med mobilkamera och läggs ut på sociala medier med #personens namn + snedsteg. Inläggen delas ofta hundratals, ibland tusentals gånger.

5. Många ungdomar ber inte om hjälp när de mår dåligt. Det hårda klimatet på nätet är vardag och uppfattas som normalt. Därför bär de ofta ensamma på känslor av oro, ledsamhet, skuld och skam. De personer Stiftelsen pratat med skulle be om hjälp först om de blev självmordsbenägna.

Visst är väl det värt att prata om?