En värld utan dyslexi – Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Du är här:

Blogg

|

En värld utan dyslexi

En värld utan dyslexi

Prinsparets Stiftelse har under senaste tiden arbetat fram sex sketcher som förmedlar dyslektikers avgörande åstadkommande. I serien, som vi namnget ”En värld utan dyslexi”, får du följa ett kompisgäng på fyra personer som hittar på massa roliga saker tillsammans men som stöter på problem efter problem. I varje avsnitt är det nämligen ett dyslexi åstadkommande som inte längre existerar.

Iden till projektet föddes under en lunch då vi pratade om alla uppfinningar och innovationer som skapats av personer med dyslexi. Tänk om dyslexi inte hade funnits! Hur många av de innovationer vi använder dagligen och som använts historiskt hade vi varit tvungna att klara oss utan? Kanske hade ingen av dem funnits. Rent konkret skulle det inte bara innebära en värld utan IKEA, Spotify och Iphones. Ingen popgrupp skulle heller ha satt Sverige på kartan genom världshits som Dancing Queen och Mamma Mia.

Det skulle även innebära att patienter inte kan skickas till röntgen för att utreda eventuella sjukdomstillstånd. Hur många armar och ben skulle växt ihop fel och hur många fler skulle avlidit av oupptäckta tumörer? En hisnande tanke. Vi skulle även ha levt i mörker under vinterhalvåret då vi inte haft någon glödlampa och inget skulle heller vara relativt. Detta skulle vara en direkt följd av att personer som William Conrad Röntgen, Tomas Edison och Albert Einstein inte hade funnits. Eller iallafall inte deras dyslektiska hjärnor.

Genom projektet En värld utan dyslexi visas hur vår värld skulle se ut om dyslexi inte fanns. Och det hade varit besvärligt, riktigt besvärligt.

En kan heller inte låta bli att fundera på hur många uppfinningar och innovationer som gått till spillo i jakten på att hålla alla inom samma utbildningsnorm.

Stiftelsen tror stenhårt på en värld fylld av mångfald vad gäller kön, etnicitet och kognitiva förmågor. Vi är alla olika av naturen. Tillsammans kompletterar vi varandra och genom att  ta till vara på våra olika förmågor bygger vi starka och dynamiska samhällen bättre rustade för att möta världens utmaningar.

Ps. Tack till Theo, Raymond, Michelle och Klara för ert tålmodiga och kreativa skådespeleri. Ni är riktiga proffs!

Ps 2. Tur att dyslexi finns

Tack till Film Riding teamet och tack till Raymond, Michelle, Theo och Klara som var grymma skådisar.