Vera Nord – Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Intervju

VERA NORD

Jag har haft det väldigt svårt i skolan och ingen förstod varför. Jag har haft lärare som sagt att jag är dum i huvudet och som har tryckt ner mig.

Skolan tryckte ner mig

Innan jag bytte skola var det jättejobbigt att gå dit. Det kändes som att ingen förstod mig. Tillslut orkade jag inte stå upp för mig själv. Jag gick ner på botten och slutade gå till skolan. Så fort jag slog upp ögonen på morgonen kände jag att jag inte orkade gå till något som bara trycker ner mig.

 

Här tror lärarna på mig

Det var då som jag tillsammans med min familj bestämde att jag skulle byta skola, jag kunde bara inte gå kvar. Sedan ett och ett halvt år går jag i en dyslexiskola. Här vet verkligen lärarna vad dyslexi är för något. De förstår mig och tror på mig och låter mig inte slippa undan. I min förra skola kändes var det som att lärarna hade givit upp. De brydde sig inte ifall jag inte gjort läxan, så jag liksom bara gled undan utan att lära mig något.

 

En sång om dyslexi

Att sjunga är det bästa jag vet. Tillsammans med min pappa skrev jag låten Dyslexi är bajs. Låten handlar om dyslexi och beskriver vad dyslexi är för något. Med låten ville jag också få alla att förstå att dyslexi inte är något att skämmas för. Vi är många som har dyslexi. När jag kom ut med låten var det många som hörde av sig och berättade att de kände igen sig. Det kändes bra att kunna hjälpa och stärka andra. Samtidigt kändes det jättebra för mig också, för jag förstod att det är många som har dyslexi. Innan har jag känt mig så ensam och annorlunda, som att det bara är jag.

 

 

Man är inte dum i huvudet om man har dyslexi, man tänker bara på ett annat sätt

Jag tycker fortfarande att min dyslexi är jobbig men det blir bättre och bättre. Nu vet jag att man inte är dum i huvudet för att man har dyslexi, man bara tänker på ett annat sätt. Därför är mitt råd till alla barn och unga med dyslexi att tro på sig själva och ta emot all hjälp man får. Det är så man lär sig. Hur jobbigt det än är att sitta där, så kommer det bli bättre. Det kommer verkligen bli det.

 

Stå upp för ditt barn

Mitt bästa råd till föräldrar är att man ska ha tålamod och stå upp för sitt barn och se till att ens barn får den hjälp som man har rätt till.

 

Flagga Dyslexialand

Berätta din historia

Följ vår FB-sida för att bli medborgare i dyslexialand.