Loa Falkman – Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Intervju

LOA FALKMAN

Dyslexi lägger inte hinder i vägen för någonting, det är tvärtom.

Jag visste tidigt vad jag ville bli

Hela skoltiden var förfärlig tycker jag. Jag var klassens pajas och det gick inget vidare i skolan. Tack och lov hade jag siktet inställt redan från ganska unga år att bli både talskådespelare och operasångare. Det var väldigt tacksamt att veta vad jag ville göra eftersom det tog bort fokus från det jag var dålig på, alltså att läsa och skriva.

Det är något jag kan fundera på idag, hade jag inte haft något specialintresse hade det kunnat bli väldigt tråkigt. Och samtidigt, hade jag varit jättebra på att stava kanske jag inte hade kommit dit jag är idag.

 

Visst blir det fel ibland

Dyslexin är inget hinder för mig, fast visst händer det ibland att det blir fel. En gång när jag skulle presentera en artist på en musikgala kunde jag inte läsa vad det stod: resultatet blev att jag presenterade artisten med fel namn. Det blev lite tokigt.

 

Många dyslektiker har en strak kreativ begåvning

I kreativa yrken finns det många dyslektiker. Man blir förvånad över hur många det finns. Jag tror nog att många personer med dyslexi har en extra stark kreativ begåvning.

 

Loa Falkman berättar om sin dyslexi

 

Dyslexin är inget hinder

Till exempel i de flesta konstnärliga yrkena finns det många dyslektiker. Jag har vid flera tillfällen varit med om att stora skådespelarnamn ställde sig på scen med sitt manus och knappt kunde läsa två ord i rad utan att staka sig. Dyslexi är alltså inte något som lägger hinder i vägen för att göra vad du vill, det är tvärtom.

 

Vi är många som har dyslexi

Vi är många som har dyslexi och det är inte på något sätt en skam. En del är ljushåriga, en del är mörkhåriga och en del har dyslexi. Det är något man ska strunta i. Det står på ens kretskort och är inget att göra åt.

 

 

Flagga Dyslexialand

Berätta din historia

Följ vår FB-sida för att bli medborgare i dyslexialand.